Aşil tendonu, vücudun en güçlü tendonu olmasına karşın, hasar görmesi oldukça kolaydır. Aşil tendonu, hareket esnasında topuk kemiğini yukarı kaldırmakla görevlidir. Uzun süre yürüme, koşma veya ayakta kalma sonucu aşil tendiniti denilen tablo oluşabilir. Aşil tendonunun çok fazla kullanılması veya zorlanması sonucu meydana gelir. Bu durum çoğunlukla sporcularda yaşanmaktadır.

Aşil Tendinitinin Sebebi

Aşırı kullanmaya bağlı olarak oluşması nedeniyle sporcuların sıklıkla karşılaştığı problemlerin başında gelmektedir. Aşil tendinit oluşmasına çoğunlukla aşil tendonunun tek seferde aşırı veya daha az ama tekrarlayıcı olarak zorlanması sebep olmaktadır.

Bunun yanı sıra aşil tendinite yol açan birçok sebep bulunmaktadır. Aşırı kullanım, aniden aktivite düzenini arttırma, topuksuz ayakkabı kullanma ve aşırı kilo bu sebeplerin başında gelmektedir.

Antreman sırasına yanlış hareket yapma, ısınma hareketlerini yeterince yapmamak,  bacak eşitsizlikleri, düzgün olmayan zeminlerde, engebeli arazilerde  yapılan sporlar da bu sebeplerin devamı niteliğindedir.

Hemodiyaliz hastaları, diyabetik hastalar ve anatomik olarak topuk kemiği arka üst çıkıntısı yüksek olan kişiler  aşil tendinit açısından riskli gruplarda yer almaktadır.

Aşil Tenditinin Belirtileri

Aşil tendonunda hissedilen ağrı ve sertlik, antreman sonrası yaşanan ve gün boyu süren ağrı, tendonlarda yaşanan kalınlaşma ve şişlik gibi durumlarda hemen doktora gitmekte fayda var.

Aşil Tendinitinin Tedavisi

Hastalığın derecesine göre tedavi şekli belirlenir. Tedavide ilk olarak ağrı azaltılmaya çalışılır. Bu nedenle istirahat önerilir. Ve ağrıyan yere soğuk uygulamakta ağrı ve şişliği azaltıcı bir etkiye sahiptir.

Tedavinin ilk basamağında hastanın, fiziksel efor sarf ettiren aktivitelerden uzaklaşması gerekmektedir. Bu süre zarfında ilaç tedavisine başlanır. Hem ağrının hafifletilmesi hem de iltihabın giderilmesine yardımcı olan ilaçlar doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır.

Topuk basıncını azaltan topuk bağları ya da ayakkabı kullanmak, tedavi sürecinde başarıya ulaşmayı hızlandırmaktadır. Bu tedavilerden fayda görülmediği takdirde alçı veya breys tedavisi önerilmektedir. ESWT denilen yüksek frekanslı ses dalgaları, lokal enjeksiyonlar da diğer tedavi seçeneklerindendir. Fizik tedavisi de aşil tendinitinin tedavisinde yüksek etki sağlamaktadır. Tüm bunların fayda sağlamadığı durumlarda cerrahi müdahale gereklidir.