Ayak bileği minimal invaziv cerrahi olarak da bilinen ayak bileği artroskopisi, hastanın ayak bileğinde oluşan hastalık ve yaralanmaların tanı ve tedavisinde kullanılmaktadır. Bu işlemde ayak bileğine küçük kesiler açılır ve eklemin içerisinde artroskop denilen uzun teleskopik kameralarla bakılır.

Ayak bileği artroskopisi, fiber optik cihazların desteği ile ayak bileğinde bulunan eklemi denetlemek, eklemde oluşan problemi tedavi etmek için kullanılır. Yumuşak dokularla meydana gelen problemler, kıkırdakta oluşan yaralanmalar, erken evrede oluşan kireçlenme, tendonlarda ortaya çıkan sıkışma, ödemlerin tedavisi, eklem içinde bulunan parçaların çıkarılması gibi sorunların çözümüne fayda sağlar.

Ayak Bileği Artroskopisi Nasıl Yapılır?

Alanında uzman hekim tarafından atroskop denilen cihaz üzerindeki lens yardımıyla ayak bileği görüntülenir. Genel anestezi ya da lokal anestezi altında birer santimlik kesilerle yapılan bu işlemin hasta konforu açısından da büyük yararları bulunmaktadır.

Ayak Bileği Artroskopisi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Ayak bileğinde sıklıkla meydana gelen ve  burkulmanın ardından oluşan ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı yakınmaları, kıkırdak yaralanmaları ve yumuşak doku sıkışmalarının tedavisinde kullanılır. Bununla birlikte romatizmal hastalıkların tedavisinde ve nadiren rastlanılan eklem içi tümörlerin çıkarılmasında da büyük başarı sağlamaktadır.

Ayak Bileği Artroskopisi Operasyonu Sonrası

Artroskopi ameliyatının hastaya sağladığı en büyük yararlardan bir tanesi de iyileşme süreci içerisinde alçı kullanılmamasıdır. Bu şekilde hastanın ayak bileğini kolaylıkla hareket ettirmesi amaçlanmaktadır. Ancak yine de hastanın 6 hafta boyunca ayağına basmaması gerekmektedir. Ameliyat sonrası eklem içinde biriken sıvıyı atabilmek için diren kullanılmaktadır. Kullanılan diren ilk pansumanda çıkarılır.

Hasta 1-2 gün hastanede takip edildikten sonra taburcu edilebilir.