Tıp dilinde Talus kemiğinin Osteokondral Lezyonları olarak bilinen ayak bileğinde kıkırdak lezyonları, birçok probleme bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Ayak bileğinde meydana gelen problemler nedeniyle hasta yürürken ağrı hisseder, ağrı nedeniyle sportif aktiviteler de kısıtlanır. Hareket kısıtlanmasının yanı sıra ayak bileği çevresinde şişlik de oluşabilir.

Osteokondral, kemik-kıkırdak anlamına gelmektedir. Ayak bileği, tibia-fibula ve talus kemiklerinin birleşmesi ile ortaya çıkmaktadır. Talus kemiğinin üst tarafı kıkırdaklarla çevrilidir. Bu kıkırdak yapının hasar görmesi ve hemen bu kıkırdağın altındaki kemikte hücre ölmesi durumunda talus osteokondral lezyonu ortaya çıkar.

Ayak Bileğinde Kıkırdak Lezyonları Belirtileri Nelerdir?

Osteokondral lezyonlar travmaya bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi hiçbir travma olmaksızın da meydana gelebilir. Ayak bileğinin burkulması sonucunda iki aydan daha fazla süren ağrı durumunda akla gelmelidir. Ayak bileğinde ağrı, takılma, merdiven inerken çıkarken ağrı ile kendini gösterebilir. Fiziksel muayene ve ihtiyaç halinde film veya MRG                ( manyetik rezonans görüntüleme) ile eklem kıkırdağı detaylı olarak incelenir.

Ayak Bileğinde Kıkırdak Lezyonları Tedavisi Nasıldır?

Ayak bileği eklemini oluşturan kemiğin kıkırdak lezyonları görüldüğünde MRG ile detaylıca incelenir. Buna takiben iyileşme potansiyeli ve eklem yüzeyini örten kıkırdağın sağlam olup olmadığı belirlenir. Hasar tespit edildikten sonra tedavi basamağı oluşturulur.

Eğer kıkırdak lezyonu iyileşebilecek durumda ve eklem yüzeyini saran kıkırdak sağlam ise öncelikli olarak ameliyatsız tedavi tercih edilir. Bu tedavide ayak bileği çevresini  ve duyuyu güçlendirici egzersizler önerilir. Bu süre zarfında ayağa yük binmemesi gerekmektedir.

Kıkırdak lezyonunda büyük bir hasar meydana gelmiş ise; bu kez ameliyat tercih edilir. Ameliyat seçeneği devreye girdiğinde artroskopik yöntem ya da açık yöntemlerden faydalanır.

Lezyon çok büyük değil ise; artroskopik yöntemle yani kamera ile eklem açılmadan temizlenir. Ve kıkırdağın kendisini yenilemesine olanak tanıyan delme, tıraşlama gibi girişimlerde bulunulur.

Lezyon büyük ise, ayak bileğinde oluşmuş hasarlı kıkırdak çıkartılarak, yerine dizden alınacak silindir şeklinde kıkırdak doku yerleştirilir.

Yapılan işleme göre hasta 6 ila 12 hafta arasında koltuk değnekleri ile yürütülür. Bu süreçte rehabilitasyon ayak bileğinin güçlendirilmesi için oldukça fayda sağlamaktadır.