Omuzlar, insan vücudunda yer alan en hareketli ve esnek eklemlerinden biridir. Omuzların sakatlanması özellikle esnekliğin arttığı durumlarda son derece basit bir şekilde görülmektedir. Oluşan omuz sakatlanmalarında ve problemlerinde kullanılan en iyi tedavi yöntemi ise omuz artroskopisidir. Omuz artroskopisi yöntemiyle, tedavi sonrası hastanın kısa süre içinde taburcu edilmesi en büyük avantajıdır.

Omuz artroskopisi omuzlarda yaşanan sakatlıkların yanı sıra tanı yöntemi olarak da kullanılır. Omuz eklemi kemiklerden oluşur. Bu kemikler, kolun serbestçe hareket edebileceği bir biçimde birbirlerine bağlanmışlardır.

Kemiklerin yanı sıra kaslar, tendonlar ve bağlar da omuz etrafında bulunur. Omuz kemiklerini birbirine bağlayan ve hareket etmelerini sağlarlar. Omuz artroskopisi genellikle omuz ağrısı şikayeti ile ortopedi uzmanına başvuran hastalarda uygulanır. Ayrıca omuzda ilaç ve fizik tedavi ile geçmeyen ağrı hissi, hareket kısıtlılığı ve kollarda güç kaybı gibi durumlarda da omuz artroskopisi uygulanır.

Artroskopi yöntemi ile omuz eklemine küçük kesiler ile ulaşıp, görüntü sağlanabilir ve buradaki hasara yönelik cerrahi operasyon yapılabilir. Artroskop adı verilen ışıklı bir aygıt ile omuz eklemi içinden alınan canlı görüntüler sayesinde omuz eklemindeki hasar ve problem rahatlıkla belirlenir. Ardından bu soruna uygun tedavi işlemine geçilebilir. Omuz artroskopi yönteminin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz;

• Omuz artroskopisi omuz ekleminin çevresindeki dokulara zarar vermeden eklemi görüntülemeyi ve tedavi etmeyi sağlar.
• Çok net ve yakın görüntü elde edilebildiği için omuz eklemindeki hasar çok daha iyi teşhis edilir.
• Adele, kapsül gibi dokular çok ufak kesiler ile geçilir. Böylece cerrahi sonrası eklem hareketlerinde kısıtlanma ve ağrı olmaz.
• Bunun yanı sıra ameliyat yarası, kanama olmadığından pansuman ihtiyacı da yoktur. Enfeksiyon riski de açık cerrahilere göre çok düşüktür.
• Artroskopi yönteminde çok küçük kesikler yapıldığı için, iyileşme dönemi açık ameliyatlara kıyasla çok daha kısa sürer ve çok daha az ağrılıdır.

Omuz artroskopisi omuz eklemi ile ilgili pek çok farklı rahatsızlık ve yaralanmada hem tanı hem tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bunlar;

• Tekrarlayan omuz çıkıkları,
• Biceps adelesi uzun başı tendon yırtıkları,
• Omuz sıkışması sendromu,
• Köprücük kemiği eklemi kireçlenmeleri,
• Rotator cuff yırtıkları,
• Eklem içi kıkırdak kopmaları ve zedelenmeleri

Omuz Artroskopisi Ne Kadar Sürer?

Omuz artroskopi uygulaması ortalama olarak 20 dakika ile 1 saat arasında değişiklik gösterir. Hazırlık ve pozisyon alma süreleri buna dahil değildir. Omuz artroskopi uygulamalarının yapılmasının ardından kişiler, genellikle aynı gün içinde ya da bir gün sonra hastaneden taburcu edilir. Bu süre uygulanan yöntemler dahilinde farklılık gösterebilir. Omuz bölgesinden yapılacak olan bu işlemlerde yatış süresi uzayabilir.

Omuz Artroskopisi Sonrası İyileşme

Omuz artroskopisi ve cerrahi tedavi sonrasında zamanında kol askısı kullanımı yapmak ve fizik tedavi sürecine başlamak gerekir. Yapılan işleme göre değişmekle birlikte uygulanacak olan kol askısı omuzu 30 ila 40 derece civarında dışarıya doğru tutmak adına kullanılır. Bu işlem aynı zamanda dikişlerin rahat olması için de yapılmaktadır. Kol askısını 6 haftaya kadar kullanmak gerekebilmektedir.

Hekimin uygun göreceği şekilde 2-3 haftadan sonra başkasının yardımı ile yapılabilecek pasif hareketlere başlanabilir. Ameliyatın ardından kol ve omuz bölgesini zorlamamak sonraki süreçler için oldukça önemlidir. Tedavi sürecinde ve tedavinin ardından ağır şeyler kaldırmak hasta için tehlikeli olabilir. 6. hafta ile birlikte aktif hareketler ve güç egzersizlerine başlanabilir. Omuzun son halini alması 6 ay kadar sürer. Altıncı haftadan sonra araba kullanılabilir. Ancak zorlayıcı sporlara dönüş altı aydan önce tavsiye edilmez.