Diz Artroskopisi

Artroskopi genellikle eklem bölgelerinde bir santimetrelik küçük kesiler kullanılarak, eklemlerin içinin minik bir kamera ile görüntülenmesidir. Artroskopinin ilk bulunduğu yıllarda sadece teşhis amaçlı kullanılıyordu. Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde artroskopi fiberoptik cihazlar yardımıyla eklemlerin içini görüntüleme imkanı sağlayarak, eklem içinde yaşanan problemlerin tanı ve tedavisine olanak tanıyan bir yöntem haline gelmiştir.
Artroskopi çoğunlukla diz ekleminde uygulanmaktadır. Dizin yanı sıra artroskopi omuz, ayak bileği, el bileği, dirsek ve kalça eklemini ilgilendiren hastalıkların tedavisinde yaygın kullanım alanı bulmuştur.

Artroskopi Neden Yapılır?
Eklemleri ilgilendiren tüm şikayetlerde öncelikle hastanın hikayesi, fizik muayenesi ve röntgen gibi yöntemlerle ilk teşhis konur. Eklemdeki probleme göre MR ve tomografiye ihtiyaç duyulabilir. Artroskopi ise son ve kesin teşhis için gereklidir.

Artroskopi ile Hangi Hastalıklar İçin Tercih Edilir?
Hem tanı hem de tedavi yöntemi olarak kullanılan artroskopi en çok diz ekleminde meydana gelen menisküs yırtıkları, ön çapraz bağ, arka çapraz bağ yaralanmaları, kıkırdak yaralanmaları ve hastalıklarında kullanılmaktadır. Bu hastalıkların tanısında ve tedavisinde çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Aynı zamanda dizin içinde eklem kıkırdağı ve menisküsler hariç her yeri kaplayan sinovya adı verilen dokunun çok çeşitli hastalıklarında da artroskopi çok başarılı teşhis ve tedavi yöntemi olarak ortaya çıkar. Benzer şeklide diğer eklemlerde de kıkırdak yüzeylerin ve sinovyal dokunun hastalıklarında, omuz eklemi çıkıklarında, eklem içerisini ilgilendiren, eklem çevresinde oluşan kıkırdaklarda artroskopi faydalıdır.

Diz Artroskopisi Nasıl Uygulanır?
Diz ya da herhangi bir eklem için artroskopiye karar verildiyse öncelikle hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir ve anestezi için hazırlık yapılır. Buna yönelik olarak mevcut hastalıklar ve kullanılan ilaçlar hakkında bilgi alınır. Sonrasında hastanın genel durumunu değerlendirmek adına hastaya bazı tetkikler yapılır.
Genellikle artroskopi öncesinde bölgesel anestezi yapılır. Ancak bazı durumlarda genel anestezi de kullanılabilir. Bölgesel anestezi ile artroskopi yapılırken hastanın uygulamayı monitörden izleme şansı bulunur.
Diz kapağı kenarlarından yapılan iki adet yarım santimetrelik kesi ile giriş yapılarak, bu kadar küçük bir kesiden diz içine kamera yerleştirilir. Monitöre yansıyan görüntü ile diz içi tüm anatomik yapılar ayrıntılı bir şekilde incelenebilir.
Diz içine yerleştirilen kamera görüntüleri değerlendirilir ve bir problem varsa diz kapağının alt ve iç kenarından ikinci bir küçük giriş ile mini enstrümanlar kullanarak tamir ve tedavilerini gerçekleştirir.
Hastalar uygulanan tedaviye göre aynı gün taburcu olabilmekte veya birkaç gece hastanede kalabilmektedir.

Artroskopi Komplikasyonları Nelerdir?
Bütün cerrahi işlemlerde olduğu gibi artroskopik cerrahinin de komplikasyonları olabilir. Eklemde iğne ile boşaltmayı gerektirecek şişlik ve hemartroz (kan birikmesi), enfeksiyon, derin ven trombozu (toplar damarlarda kan pıhtısı oluşması), yara iyileşmesi sorunları, damar ve sinir yaralanmaları, kullanılan aletlerin eklem içinde kırılması, teknik nedenlerle açık cerrahiye geçilmesi gibi komplikasyonlar görülebilir. Ancak bu komplikasyonların görülme riski çok düşüktür ve binde bir ile yüzde dört arasında değişir. Uygulanacak anestezi yönteminin de kendine özgü komplikasyonları olabilir.

Artroskopi ile Açık Ameliyat Arasındaki Farklar
Açık ameliyatlarda büyük kesiler açılarak ekleme ulaşılmaktadır. Ancak büyük kesilere rağmen eklemi tam anlamıyla değerlendirmek mümkün olmayabiliyor. Üstelik ameliyat sonrası ağrı şiddeti de fazladır. Bununla birlikte rehabilitasyon ve iyileşme süresi kısa değildir.
Artroskopide ise, ekleme ulaşmak için kullanılan cihazın kalınlığı yarım santimetredir. Yani yarım santimetrelik bir kesiyle ekleme ulaşmak mümkündür. Ekleme ulaştıktan sonra problemlerin tanısını koymak, problemli bölgenin yapılarını kesmek, dikmek için kullanılan aletlerde birkaç milimetre kalınlığında olmasından dolayı açık ameliyatlardan farklı olarak kesi izleri bir hayli küçüktür. Artroskopinin sunduğu imkanlar açık ameliyata göre oldukça fazladır. Küçük kesiler ile büyük tedavi imkanı sunmaktadır.
Tüm bunların yanı sıra ağrı daha az, iyileşme ve rehabilitasyon süresi de daha zahmetsiz ve daha kısadır. Ameliyat sonrası birkaç milimetre boyunda iz oluşabilir. Oluşan bu iz birkaç aya görünmez hale gelmektedir.