Tıp literatüründe Halluks Valgus olarak geçen hastalığın Türkçe karşılığı ayak baş parmak çıkıntısıdır. Bu hastalık erkeklere oranla kadınlarda 4 ila 7 kat daha fazla görülmektedir.

Halk arasında arasında ayak baş parmak çıkıntısı olarak bilinen Halluks Valgus, çoğunlukla genç yaşlarda hafif bir şekilde başlar, ilerleyen yaşa paralel olarak ciddi bir hal alır. Deyim yerindeyse kendi bağımsızlığını ilan eder diyebiliriz.

İleri seviyedeki Halluks Valgus, kişinin yaşam kalitesini düşürür, ağrı yapıcı ve ayakkabı giymesini zorlaştırıcı belirtiler verir. Ayak baş parmak kenarında ağrı ve/veya kızarıklık oluşmaya başlaması durumun ciddileşmeye başladığının göstergesidir. İlk etapta kadınlar topuklu ayakkabı giyemez hale gelir ancak ilerleyen evrelerde spor ayakkabı giyerken bile güçlük çekerler.

Halluks Valgus oluştuğunda, hasta rahat hareket edemez, yürüyemez, sportif faaliyetlerini devam ettiremez. Bu rahatsızlık 18-65 yaş grubunun yüzde 25’inde görülmektedir.

Halluks Valgus Sebebi Nedir?

Rahatsızlığın erkeklere oranla kadınlarda daha sık görüldüğünü söylemiştik. Bunun sebebi genetik ya da çevresel faktörler olabilir. Çevresel faktörlere örnek olarak uzun ucu sivri dar ayakkabılar olarak gösterilebilir. Bilimsel olarak kanıtlanmış bilgi olmamasına rağmen bu genetik olarak yatkınlık varsa, üstelik bu tür ayakkabılar da yaşamınızın bir parçasıysa Halluks Valgus’a yakalanma olasılığınız yüksek demektir. 65 yaşından sonra bu hastalığın görülme sıklığı da yüzde 35’e kadar çıkmaktadır.

Halluks Valgus Tedavisi

Hastalığın derecesi ve tipine göre tedavi yöntemler de farklılık göstermektedir. Tedavide tam anlamıyla başarının sağlanması için cerrahi müdahale gerekmektedir. Ameliyatsız tedavide hastanın şikayetleri azaltıcı koruyucu önlemler alınmaktadır. Ancak kemikteki deformitenin giderilmesi için kemiğin yeniden şekillendirilmesi ve plak- vida ile tespiti gerekmektedir.

Ameliyat sonrasında hasta aynı gün ayağa kalkıp yürüyebilmektedir. Bir ila iki hafta içinde de iş yaşantısına geri dönüş mümkündür. Bu süre zarfında koltuk değneği ya da alçı kullanılmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Ameliyat sonrasında hasta konforunu sağlayacak ve ameliyatlı yeri koruyacak bir ayakkabı giyilmesi gerekebilir.

Her hastalıkta olduğu gibi Halluks Valgus hastalığı da ilerledikçe ve deformite arttıkça tedavi daha komplike bir hal almaktadır.