El bileği çok sayıda bağdan oluşan oldukça karmaşık bir yapıdadır. Bu karmaşık yapıyı çözmek el bileği artroskopisi ile daha kolaydır. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak cerrahi alet ve tekniklerin de gelişmesi, el bileği artroskopisinin günümüzde  sıklıkla yapılmasına olanak tanımıştır.

El bileği artroskopisi, açık ameliyatlara göre oldukça avantajlıdır. Dokuya çok daha az hasar vererek, ağrı, şişme ve hareket kısıtlılığını minimum seviyeye indirmektedir. Üstelik iyileşme süresini de kısaltmaktadır.

El Bileği Artroskopisi Nasıl Yapılır?

2,7 veya 2,4 mm’lik çok ince kameralar, yarım santimetrelik kesilerden içeri sokulur. Kameralardan akan görüntü televizyon ekranına yansıtılarak eklem içi detaylıca gözlemlenebilir.

Özel traksiyon sistemler kullanılarak eklem aralığı açılır ve aralıktan kamera gibi aletlerin girebilmesi sağlanır. İşlemlerin görünebilmesi için eklem içine sıvı takviye edilir. El bileği artroskopisi, el bileği kemiklerini tüm kıkırdak yüzeyleri, kemikler arasındaki bağlar ve kemikler arasındaki pozisyon değişimlerini detaylıca incelemeye olanak tanımaktadır. Bazı travmalar, kazalar sonrası oluşan ağrı, hareket kısıtlılığı, anormal ses çıkması, şişlik uzun süre devam edebilir. Uzun süreli geçmeyen bu belirtiler oluştuğunda tanının konulması ve tedaviye başlanması için artroskopiden faydalanılır.

TFCC (triangular fibrokartilaj veya el bileği menisküsü) el bileğine binen yükü ön kola dağıtmakla görevlidir. Yarımay şeklinde olan bu menisküs, kendi kendini besleyemez. Emilme yoluyla kanlanır. Bu nedenle hasar gördüğü durumlarda iyileşmesi de oldukça güçtür. Bu güçlükler için el bileği artroskopisi yardıma koşar.

Hangi Durumlarda Uygulanır?

El bileği artroskopisi, eklem yüzünün incelenmesi ve düzeltilmesi için geniş imkanlar sunmaktadır. El bileği eklem içi iltihapların giderilmesinde etkilidir. Bununla birlikte bazı romatizmal olaylarda eklem içi sinovyal yapıların temizlenmesi ve eklemin yıkanmasında fayda sağlar.

El bileği artroskopisi, çoğunlukla bölgesel anestezi altında yapılır. Bazı durumlarda genel anestezi de kullanılabilir. Hastalar ameliyat olduğunu gün taburcu edilebilir. Bazen hastanede bir gün müşahede gerektirebilir.

Ameliyattan hemen sonra parmakların kullanımında sakınca yoktur. El bileği artroskopisi, hasta konforu açısından açık ameliyatlara göre bir adım öndedir.