Kalça çevresi ve bu bölgede oluşan sorunlar son zamanlarda giderek artmaktadır. Kalça atroskopisi ile eklem içerisinde meydana gelen problemler çevre dolukara en az hasarla teşhis ve tedavi edebilir.

Kalçada meydana gelen problemler ilk olarak, istirahat, fizik tedavi, ilaçlar veya kalça eklemi içine yapılan iğnelerle tedavi ediliyor. Bu tedavi yöntemlerinin yeterli olmadığı durumlarda ise kalça artroskopisine başvuruluyor.

Kalça artroskopisi deneyim ve tecrübe gerektiren bir iştir. Çünkü eklem daha derindedir, kapsülü daha kalındır ve artroskopik aletlerin hareket sahası kısıtlıdır. Bu nedenle diz, ayak bileği ve omuz artroskopilerine göre biraz daha geri plandadır. Ancak bu konuda deneyimli bir cerrah tarafından kolay ve etkin bir şekilde uygulanabilmektedir.

Kalça Artroskopisi Nasıl Yapılır?

Kalça artroskopisinde “traksiyon masası” ve “skopi” kullanmak gerekmektedir. Skopi denilen bir tür röntgen cihazı yardımıyla kalça ekleminde açılan bir santimetrelik kesilerden kamera yerleştirilir. Yerleştirilen kamera ile eklem içi görüntü monitöre aktarılır. Monitöre yansıyan bu görüntü ile eklem içi detaylıca incelenir ve gerekli tedaviler uygulanır. Daha iyi görüntüleme ve inceleme fırsatı sunan artroskopi ile hastalıklı doku daha iyi teşhis ve tedavi edilebilir.

Cerrahi işlem, kalça ekleminde yapılacak işlemin zorluk derecesine göre 45 dakika ile 2 saat arasında değişiklik göstermektedir. Artroskopik cerrahi, çevre dokulara zarar vermeden ve dokuları yaralamadan eklemin içine doğrudan girilmesine olanak tanımaktadır. Çevre dokulara zarar vermeden yapılan bu işlemde iyileşme süresi de açık cerrahiye göre daha kısa olmaktadır.

Operasyonun ardından 2-3 hafta kadar koltuk değneği kullanılmalıdır. Bu süre yapılan işleme göre 6-8 haftaya kadar uzayabilir. Ameliyattan sonra vakit kaybetmeden fizik tedavi uygulanır.

Kalça Artroskopisi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Uygulanır?

Femoro-asetabuler sıkışma hastalığında sıkışmaya neden olan kemik yapıların traşlanmasında oldukça başarılı sonuçlar veren kalça artroskopisi, kalçada ağrı ve kıkırdak hasarından başlayıp, protez gerektiren şiddetli bir kireçlenme aşaması oluşana kadarki süreçte birçok problemi tedavi etmek için uygulanmaktadır. Şiddetli kireçlenme oluşmuşsa artık total kalça protezi gündeme gelir.Kıkırdakta hasar meydana geldiğinde, kıkırdaktaki hasarın durumuna göre hasarlı bölümünün çıkarılması, mikrokırık yöntemi ile kıkırdak kaybı olan alandaki kemikte küçük kesiler açılarak kanlanmanın sağlanması veya kök hücre, kıkırdak hücre nakline uygun olgularda hastadan üretim için kıkırdak hücre alınması işlemleri de artroskopik cerrahinin tedavileri arasında yer almaktadır.