Kolumuzu kaldırmamıza yardımcı olan kasların tendonların ve bu bölgedeki kesenin omuzu oluşturan kemik yapılar arasında sıkışması sonucunda, omuz sıkışması sendromu, bir diğer adıyla impingement sendromu meydana gelir. 
Ev kadınlarında, yüzme ve voleybol gibi spor yapan sporcularda bu sendroma sık rastlanır. Genellikle bu problem, omuzu kötü kullanma ya da aşırı kullanma durumlarında ortaya çıkar.

Omuz Sıkışma Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Şikayetler genellikle omuzun ve kolun kullanılması sonucu meydana çıkar. Zaman içinde ağrılar artmaya başlar. Özellikle de geceleri hastayı neredeyse uyutmayacak kadar ağrılar şiddetlenir. Kol yukarı kaldırılırken ya da buna benzer bir harekette ağrı oluşabilir. Bu sendromun belirtilerinden biri de kolun ön bölümüne ve ellere kadar uzanan ağrılardır. Omuz hareket ederken eklemde oluşan durgunluk, takılma şeklinde hissedilebilen şey de yine omuz sıkışma sendromu belirtilerindendir.

Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

– Kişiyi zorlayan hareketlerden( kolun aşırı yukarı kaldırılması, tek el ve kolla bir cismin kaldırılması,kolun sırta doğru zorlanması) kaçınılmalıdır.

– Ağrılı dönemin ilk haftalarında buz tatbik edilebilir ve ağrı kesici ve anti romatizmal ilaçlar kullanılabilmektedir.

– Omuza yapılan kortizon enjeksiyonları ve PRP uygulamaları da tedavi yöntemlerinden biridir.

İleri düzeyde sıkışma olan ve şikayetleri fazla olan hastalarda artroskopik cerrahi gündeme gelir.

Artroskopik Ameliyat ve İyileşme Süreci

Omuz eklemine atroskop denilen bir kamera ile girilir ve monitörden omuz eklemi ilgili sorunlar incelenir. Sıkışmaya neden olan kemik yapı traşlanır. Bu işleme akromiyoplasti denilir ve sonrasında tendonun sıkışmadığı ve zarar görmediği bir eklem mesafesi elde edilir.